4 Temmuz 2013 Perşembe

Visual Basic'ten C#'a Geçiş

İlk dikkatimizi çekecek olan Syntax(Sözdizimi) olacaktır. VB ile en önemli farklılık buradan geliyor. Bu noktada bazı önemli noktaları açıklayacağım.
Yorum satırları: Yorum yazmak için iki farklı metod var. İlki tek satır diğeri blok halinde yazılır.
//Bu bir satırlık yorumdur.
/* Bu da blok halinde
Hazırlanmış bir yorumdur.*/
Yukarıda bulunan her iki örneğimiz de derleyici tarafından gözardı edilecektir. Yorum kullanmak kodlarınızın anlaşıbilirliğini arttırdığı için mutlaka kullanılmalıdır. Bunu da belirtmeden geçmeyim.
Değişkenlerimizi VB'ye göre farklı şekillerde tanımlıyoruz. VB'de değişkenlerle aranızda problem yoksa emin olun C#'ta da olmayacaktır.
int a;
ile tek bir değişken tanımlayabiliyoruz. Aynı türde bir kaç değişken tanımlamak için
int a,b,c;
kullanabilirsiniz. Visual Basic'e .Net ile eklenen değişkene isim atanırken değer belirtmeyi de C# da kullanabiliyoruz.
int a=3;
"Merhaba dünya" demek için ilk adımlarımızı atalım. İlk olarak VS.Net ile Merhaba dünya demeyi öğrenelim.VS.Net ile yeni bir proje açın ama bu sefer C# projesi olsun. Formun ortasına kocaman bir tuş koyalım. Çift tıklayıp alttaki koda göre uyarlayın.
private void button1_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
MessageBox.Show("Selam","Merhaba Dünya");
}
İlk satırda button1'in click olayı olduğunu belirttik. Tahmin ettiğiniz gibi : bir mesaj kutusu açılacak ve merhaba dünya diyecek. Merhaba Dünya başlığı olacak. İçinde sadece selam yazacak.
Hemen gözümüze çarpanlar Süslü parantez ve noktalı virgül olmuştur.C#'da her olay süslü parantez içinde yer alıyor. Bir if döngüsü veya örnekteki buttonclick olayı. Ve hemen her satırın sonunda noktalı virgül konuyor. Eğer bilgisayarınız kod yazarken size syntax hatası verirse ilk bunları kontrol edin. Alışması gerçekten zor oluyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder